.png)
Plasebo.tr
KIŞ DEPRESYONU
Herkes zaman zaman kendisini üzgün, karamsar, umutsuz ve moralsiz hisseder. Bu hissedilenlerin belirli bir zaman diliminde bedensel belirtilerle görülmesi depresyon olarak tanımlanmaktadır. Depresyona sebep olan pek çok etken vardır; iş yerinde olumsuzluklara maruz kalmak, sınavlarda başarısız olmak, iyi giden ilişkilerin bozulması, bir yakınını kaybetmek… Bu örnekler bizim farkında olduğumuz en genel sebeplerdendir. Çok az bilinen bir başka sebep ise kış mevsiminin başlamasıdır. Kış depresyonu denilen bu depresyon türünü gelin birlikte inceleyelim.

Kış mevsimi, yeryüzüne gelen ısı ve ışık miktarını değiştirmektedir. İnsanlar da farkında olmadan bu değişimden etkilenmektedirler. Özellikle ısı ve ışık değişimine karşı hassas olanlar diğerlerine göre daha fazla etkilenmektedir. Bu etki genellikle adet, uyku-uyanıklık ve beslenme döngüsüne karşı hassasiyeti arttırır ve kişide enerji kaybı ve halsizlik görülmektedir fakat herhangi bir yakınma ve başvurusu olmayan kişilerde de kış depresyonu görülebilmektedir. Görülme olasılığı yüzde 10-15 olan bu depresyon türü kadınlarda daha çok gözlenmektedir.
Her hastalıkta olduğu gibi kış depresyonunda da erken teşhis ve müdahale, belirtilerin şiddetini ve süresini etkilemesi bakımından son derece önemlidir. Erken teşhis ve müdahalenin gecikmesi hastalığın kronikleşmesine sebep olarak sosyal ilişkilerde bozulmaya sebep olmaktadır.
Fototerapi önemli bir tedavi seçeneğidir. Fototerapide kişi, günün belli saatlerinde, kontrollü ışık salınımı yapan bir alet karşısına oturtulur ve belirli bir süre ışığa maruz bırakılır. Bu sayede kişi kış depresyonunu daha kısa sürede atlatabilmektedir. Ayrıca kış depresyonuyla mücadelede “beslenme düzeni oluşturmak, uyku saatlerini sınırlamak, spor yapmak, düzenli olarak gün ışığına maruz kalmak” alınabilecek tedbirler arasındadır. Aldığınız bu tedbirler yeterli olmuyorsa uzman bir psikologdan yardım alabilirsiniz.


KAYNAKÇA
Kesebir, S., (2020). Kış Depresyonu Belirtileri. https://www.e-psikiyatri.com/kis-depresyonu-belirtileri