.png)
Plasebo.tr
FİZİKSEL AKTİVİTENİN ÖNEMİ
Fiziksel aktivite, Dünya Sağlık Örgütüne göre enerji harcanmasını gerektiren iskelet kasları tarafından üretilen herhangi bir vücut hareketi olarak tanımlanmıştır. Fiziksel aktivite sadece boş zamanı değerlendirme egzersizleri, bisiklet sürmek, dans etmenin yanı sıra ev işlerini de kapsar. Egzersiz ise fiziksel uygunluğun bir veya daha fazla bileşenini iyileştirmeyi veya sürdürmeyi amaçlayan planlı, yapılandırılmış, tekrarlayan bir fiziksel aktivite alt kategorisidir.
Teknolojinin gelişmesi, sosyal ve iş hayatlarındaki değişiklikler kişilerin yaşam tarzlarının değişmesine, yapılan mesleki işlerin daha az fiziksel aktivite ve daha fazla zihinsel aktivite içermesine sebep olmuştur. Dolayısıyla kişinin gününün büyük bir bölümünü oturarak geçirmesi onu sedanter yaşam tarzına sürüklemiş ve pek çok sorunu da beraberinde getirmiştir. Obezite, tip-2 diyabet, bazı kanser türleri, kalp damar hastalıkları, erken ölüm gibi pek çok örnek verilebilir.
Sedanter yaşamdan kurtulmak için önce sahip olduğumuz alışkanlıklarımızı değiştirmekle başlamalıyız. Ancak alışkanlıklarımızı değiştirerek fiziksel aktivemizi artırabiliriz. Örneğin telefon görüşmelerini oturarak yapmak yerine ayakta, etrafta dolanarak yapmak, asansör yerine merdiven kullanmak, masaüstünde çalışırken her 30 dakikada bir ayağa kalkıp birkaç egzersiz yapmak (kol ve bacak germe, basit egzersiz hareketleri), televizyon izlemek, bilgisayar oyunları oynamak yerine hobilerle ilgilenmek, ineceğimiz yerden bir durak önce inmek…


Fiziksel aktivite ve egzersizin; depresif belirtilerin, anksiyete ve stres gibi pek çok ruhsal durumun önlenmesinde veya hafifletilmesinde olumlu etkileri vardır.
Fiziksel aktivitenin diğer faydalarını ise şöyle sıralayabiliriz;
-
Kan basıncını düzeltme
-
Erken ölüm riskini azaltma
-
Meme ve kolon kanserine karşı koruma
-
Hipertansiyon, obezite ve diyabet hastalılarında tedavi edicidir,
-
Kemik ve kasların güçlenmesini sağlama
-
Ateşli hastalılara karşı direnci arttırma
-
Zihinsel yetilerde düzelme,
-
Uyku kalitesini arttırma.
Fiziksel aktivite yaşamın her dönemi için gereklidir. Ergenlik döneminde karakter gelişimini etkiler, yaşlılık döneminde ise kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Çocukluk döneminde ise hem fiziksel açıdan (kas, kemik gelişimi, motor becerilerini gelişimi, kilo kontrolü…) hem de sosyal (iletişim yeteneği, özgüveni, cesareti…) açıdan sağlıklı olması adına fiziksel aktivite çok önemlidir.
KAYNAKLAR
-
Taşkın, G., Özdemir, F., 2018, Çocuklarda Egzersizin Önemi, Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 2018,23(2),131-141
-
Sarıtaş, N., ve ark., 2018, Sedanter olan ve Olmayan Bireylerin Fiziksel Aktivite ve Yaşam Tatmin Düzeyleri Üzerine Araştırma, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2018,5(3):89-94
-
Ardıç, F., Egzersizin Sağlık Yararları, Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı, Denizli, Türkiye